Sunday, October 27, 2019

CARA MEMBUAT KIUB LEMON PASTE


Salam hormat,

Dalam siri ke dua ini saya akan menerangkan bagaimana saya menyediakan kiub lemon paste.


Guna whole lemon

Mungkin ramai yang menjangkan, ambil buah lemon di potong dua dan kemudian diperah airnya. Kita terus meminum air tersebut yang dicampur dengan air suam. Saya sudah cuba cara ini, tetapi tidak berkesan tehadap penurunan kandungan gula di dalam darah.

Rami juga di antara kita yang mungkin tidak sedar bahawa didalam kulit lemon sebenarnya mengandungi khasiat/nutrisi yang lebih banyak daripada jusnya.



                                     Buang bucu lemon


Lemon dibersih dan dipotong kecil

Cuci bersih keseluruhan lemon. Saya cadang guna dua biji lemon untuk sekali proses. Setelah dipotong ke dua bahagian hujung buah, lemon dipotong-potong kecil. Jangan buang biji lemon tersebut. Kemudian dimasukkan kesemuanya ke dalam blender. Campur dengan kira-kira 100 ml air masak yang telah disejukkan. Blender sehingga hancur/lumat.


                                   Lemon dipoting kecil




Tuang paste ke dalam ice-tray dan bekukan

Pengalaman saya, jika kita guna dua biji lemon, kita akan dapat mengisi 2 ice-tray secukupnya. Kemudian masukkan ke dalam freezer dan biarkan semalaman. Paste ini akan menjadi keras seperti ice cubes.


                                    Tuangkan lemon paste ke dalam ice-tray


                                    Bekukan di dalam Freezer semalaman


                                   Lemon paste cube sedia untuk digunakan


Paste cube ini seterusnya sudah boleh digunakan.


Sekian,


Dr Azizol bin Mohd Sharun (DVM, MAgrS).

No comments:

Post a Comment